Gris på skolen

Kvam skole v/ Mari Ann Skogan Øksnes har sendt bygdekontakten om;  GRIS PÅ SKOLEN.
Onsdag 5. november fikk 6.klasse på Kvam skole besøk av Maren og Steinar som hadde med seg en halv gris. De skulle lære elevene hvordan man parterer den, og om hvor maten i butikken kommer fra. 

Maren jobber som dyrlege og Steinar har jobbet på et slakteri. Det var Kvam og Følling Sanitetsforening som sponset grisen. Det var slakteriet på Steinkjer som slaktet griseslaktet. Maren og Steinar hjalp oss å partere griseslaktet.  

 

Først snakket vi om grisen.  

Maren viste oss hvordan ledd og rygg funker.

Maren viste oss hvordan leddet til grisen er bygd opp, og   hvordan det virker, og at grisen sin kropp er veldig lik menneskekroppen. Etter at vi hadde snakket om grisen, begynte vi å skjære i grisen, og det heter partering av gris. Vi brukte 3 timer på å partere. 

Partering av grisen 

Vi lagde ribbe, grillbein, skinke, nakke, indrefilet, ytrefilet, kjøttdeig, strimlet svinekjøtt, grillskiver og bacon. Halve grisen veide 40kg. Vi fikk se at Steinar kvernet kjøtt til kjøttdeig. Eva, Agnes og Oskar nettet litt kjøtt. Vi pakket kjøttet inni vakumposer og brukte en vakumpakker. Så
pakket vi alt inn i gråpapir, og vi merket pakkene med hva det var, og hvor mye det veide. Eline og Edvin prøvde å regne ut summen, det var vanskelig. 
 

Hvor mye blir det av en halv gris? 

Eline regnet det ut hjemme, og hun fikk 29,981 kg kjøtt. Vi la altså ca 30 kg kjøtt i fryseren. Vi regnet ut kilosprisen på kjøttet. Det halve griseslaktet veide 40 kg, og da vi ble ferdige fikk vi 29,981 kg ferdig kjøtt.
Det er faktisk billigere å kjøpe en hel gris enn å kjøpe ferdig pakket grisekjøtt på butikken. 

Av grisefettet laget vi fuglemat. Vi blandet grisefett og solsikkefrø, det ble klissete. Så pakket vi det i tomme melkekartonger. De skal vi henge opp i trærne utenfor skolen før jul. 

Det var en lærerik dag. Elevene fikk en ny kunnskap om kor kjøttet i butikken kommer fra. Det var veldig fint å ha besøk, og vi lærte mye, både mat og helse, matte og naturfag og samfunnsfag. Vi er veldig takknemlig for at Maren og Steinar tar seg tid til å gjøre dette for oss, helt gratis. 

Elevene takker for at Maren og Steinar tok seg tid til å komme og dele av sin kunnskap, og takk til Kvam og Følling Sanitetsforening som sponset griseslaktet.  

Skrevet av 6. klasse på Kvam skole