«Stinn brakke» på pensjonistfest i Skauna fredag 13. januar kl 1900

Skauna var fylt opp i hver en krok da pensjonister fra flere bygder hadde tatt turen til Øvre Kvam for å hygge seg med  komedien «Skjærgårdsflørt» fremført av teaterlaget Von og sang av Øvre Kvam Mannskor.

Debutantene Sigrid Trongmo Hognes og Inge Eilif Haugan med Mariann Aune   

Går vi noen ti-år tilbake var det tradisjon i de fleste bygder at det lokale teaterlag fremførte scenekunst rundt juletider. Her i Kvam var det stor teatervirksomhet gjennom StoTeateret i Følling, ungdomslaget i Kvam og i Øvre Kvam er det fortsatt liv i teaterlaget Von som i år er inne i sitt etthundreogtredje aktive år. Som nevnt fullt hus i Skauna da sceneteppet gikk opp og lokale amatørskuespillere entret podiet som om de hadde spilt teater i mange år. Mimikk og replikker satt som spikra gjennom 3 akter. 8 aktører på scenen, en blanding av stor rutine med mange års scenefartstid samt debutantene, 15-åringene Sigrid Trongmo Hognes og Inge Eilif Haugan som gjorde en strålene debut på scenen.

Leif Even Saur, Sigrid T Hognes og Einar Aal

Øvrige sceneaktører var Einar Aal, Marianne Aune, Idar Guin, Lena Hognes, Leif Even Saur og Hilde Øksnes. Teaterlaget har tidligere fremført stykke, først på 70-tallet og i 1991 og teaterlagets nestor Einar Aal bekledde samme rolle for tredje gang. Årets versjon var lagt tilnærmet 1950-tallet i forhold til pengeverdi, klær og holdninger.

Hilde Øksnes og Inge Eilif Haugan

Skjærgårdsflørt er opprinnelig et svensk stykke fra 20- 30 årene og ble senest spilt på Det Norske Teatret i 2001 med bl.a Jon Eikemo, Harald H Steen jr, Britt Langlie m fl.

Lena Hognes og Idar Guin

Regi’n for spelstykket i Øvre Kvam har Kari Alstad og Einar Aal stått for. Sufflør var Merethe Vesterdal og lyd og lys ble styrt av Karin Håpnes. Sminke utført av Astrid B Saur-Bjørnes og Inga Lill Håpnes.

Etter spelstykket var det mannskorets tur under ledelse av dirigent Arnodd Kjenstadbakk. Koret stilte med hele 26 sangere og her er det også god rekruttering da medlemsmassen strekker seg fra konfirmasjonalderen og langt opp i pensjonistårene. Koret hadde i anledningene fått med seg profesjonelle aktører da bygda’s operasanger Sverre Johan Aal og Asbjørn Støen medvirket på piano.

Koret fremførte Julenatt av Tore W Aas,  Nordnorsk julesalme av Trygve Hoff, O helga natt (Adams julesong) og Long December Night  av Dance with a Stranger. Sverre Johan Aal var solist på de 2 siste sangene.
Etter underholdningen ble det servert kaffe, snitter og kaker på billetten og helt til slutt loddtrekninger på samme billett.
Da pensjonistene tok fatt på turen ut av lokalet var det med et stort smil og det kunne høres mang en fin omtale av kvelden med flott sang og opplevelse fra scenen. NB! Ordfører Anne Berit Lein var invitert og stilte selvsagt opp.

Jfr Steinkjer-Avisa sender Eggevisjon fra festen denne uka (uke3 , man-, ons- og fredag). Det er vist nevnt at det sendes også neste uke.