Fra arbeidsgruppa «Gjenbruk Kvam bosenter»
Arbeidsgruppa har nå inntrykk av at Steinkjerbygg sine planer om de eldre bygningene, på østsiden av Krikanvegen skal enten rives eller selges. Mens boligene ute – Krikanvegen 2, fortsatt skal være leiligheter kommunen ønsker å disponere. Arbeidsgruppa vil i det videre arbeidet ha størst fokus på boligene, og jobbe mot at dette kan bli et trygghetsboligkompleks.
Arbeidsgruppa har dialog med arbeidsgruppa i Stod som jobber med gjenbruk av sykeheimen der. Og vi har sammen, bedt om et møte med kommunedirektør Aasland og helsesjef i nær framtid. Vi ønsker avklaringer hvor kommunen står i forhold til trygghetsboliger og hvordan vi – bygdene og kommunen, skal finne best mulige løsninger sammen.
Det som er sagt om trygghetsboliger er at det skal være ansatt en trygghetsvert. Dette er en person som skal skape trivsel og aktivitet ved boligene. Det er et poeng at det er mulig å ha et fellesrom for de som bor i komplekset. Arbeidsgruppa tenker at det er areal i Krikanvegen 2 som kan benyttes til fellesrom.
Og at frivilligheten i Følling/Kvam sammen med Steinkjerbygg kan sørge for at dette rommet tilpasses de kravene et slikt fellesrom bør ha. En kan også tenke at et slikt rom kan ha flere funksjoner, feks at det også kan benyttes av hjemmesykepleien.
Arbeidsgruppa tar veldig gjerne imot innspill og ideer til det videre arbeidet, dette kan formidles til Eirik Forås eller Sigrun Modell.
Ukrainske flyktninger bosatt i Kvam
Før sommeren ble det arrangert et åpent møte om gjenbruk av Kvam bosenter i Kvam Grendehus.
I dette møtet fikk vi informasjon fra kommunen om at bosetting av voksne flyktninger kunne være aktuelt i boligene i Kvam. Barnefamilier kan på sikt også være aktuelt. I begynnelsen av oktober ble arbeidsgruppa kjent med at det nå skal bosettes 4 voksne ukrainske par i Kvam. De to første parene er allerede bosatt. For at nye innbyggere i Kvam skal føle seg velkommen er et viktig at bygdefolket nå engasjerer seg. Bygdelaget og arbeidsgruppa Gjenbruk Kvam bosenter besluttet at det etableres en gruppe som skal fungere som en koordineringsgruppe rundt ukrainerne. Denne gruppa består av Heidi Indgul, Christine Kvistad, Ellen Jermstad – samt at Emilie Ryen Løkken og Sigrun Modell er med i oppstarten.
Det er unge par som blir bosatt her, to av parene er i begynnelsen av 20 årene mens det tredje paret er i 40 -50 åra. Det fjerde paret vet vi ingenting om foreløpig. De to parene som er bosatt til nå, er positive folk som ønsker å bidra og delta i bygda. Det yngste paret snakker godt engelsk, mens de eldste snakker kun ukrainsk.
Vi må være flinke til å involvere og inkludere de i aktivitetene og arrangementene våre. De tar gjerne imot besøk og liker å gå turer. De har allerede besøkt Kvamstrappa bla. Transport kan det være de kan ha behov for. Dere som ønsker å bidra med et eller annet, ta kontakt med noen i gruppa. En ekstra oppfordring går til ungdommene i bygda. De yngste som kommer er ca 20 år – på hvilken måte kan dere som er ungdommer bidra til at de skal føle seg velkommen her og få en fin tid i Kvam?
Korsome har inviterte de på helgas konsert – en fin gest!